Глаукома

Какво е Глаукома?

Глаукомата, наред с катарактата, е сред основните причини за слепота в световен мащаб. Терминът глаукома е широко понятие и включва група от дегенеративни заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Тя може да доведе до увреждане на зрителния нерв, който пренася визуална информация от окото към мозъка.

В много случаи увреждането на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно също като вътреочното налягане (ВОН). Това налягане и поносимостта на зрителния нерв към него е строго индивидуално и не трябва повишеното очно налягане да се отъждествява с глаукома.глаукома

От глаукома страдат милиони хора по света. В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно, без болка и особена симптоматика. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Оставено без лечение и контрол, заболяването може да доведе до пълна слепота. Ето защо глаукомата е особено опасна и коварна. Това, което заболяването отнеме от зрението, назад не се връща.

Съществуват предразполагащи фактори за развитие на глаукома. Тя се среща по-често над 45 годишна възраст, при хора със захарна болест, сърдечно съдови заболявания и фамилна обремененост. Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Затова е задължително измерването на вътреочното налягане при хора над 40 години, посетили очен кабинет. Основната цел на терапията е насочена към намаляване на вътреочното налягане и подобряване кръвоснабдяването на окото. Идеята е да се спре прогресирането на процеса, да се стабилизира зрителното поле и разбира се, да се запази зрението на пациента. Това може да се постигне с поставяне на капки в очите, лечение с лазер или с операция.

Видове Глаукома: Първична Глаукома и Вторична Глаукома.

Първична (наричана още хронична глаукома) е характерна за възрастните хора и е най- често срещания тип глаукома. Дължи се на относително запушване на очните канали, вследствие на което вътреоточното налягане нараства. Протича бавно (в продължение на години), с редки изключения е без симптоми. Първичната глаукома бива откритоъгълна и закритоъгълна.

 

Симптоми на първична откритоъгълна глаукома:

 

  •  повечето хора нямат никакви симптоми, докато не започват да усещат загуба на зрение
  •  постепенна загуба на периферно (странично) зрение

 

Симптоми на първична закритоъгълна глаукома:

 

  •  силна болка
  •  зачервяване на очите

 

Вторична глаукома е, когато причинителят не се дължи на естественото стареене. Обикновено е съпътствана от други заболявания. С ясно изразени симптоми и често с бързо развитие. Може да бъде закритоъгълна, откритоъгълна, пигментна и др.

 

Конгенитална глаукома (вродена) е, когато възниква непосредствено след раждането. Симптомите обикновено се забелязват, когато детето е на няколко месеца:

 

  • помътняване на предната част на окото
  • нарастване на едното око или и двете очи
  • червени очи
  • чувствителност към светлина

Лечение и профилактика на глаукома в болница „Луксор“

Нашите очни лекари имат дългогодишен опит в профилактиката и лечението на глаукома. Месечно стотици пациенти посещават нашата болница за консултации и лечение на глаукома.

 
Научете повече  

 

 

Изпратете запитване

Ако имате запитване, моля попълнете Форма за Контакти на Очна болница „Луксор“. Наш сътрудник ще се свръже с Вас по е-мейл или по телефон.

 

Къде се намираме?
Контакти - Очен Медицински Център Луксор

Тел.: 032/ 968 881 – за записване на час за преглед
Тел.: 032/ 968 882 – за записване на час за преглед
бул. „България“ 45А, Пловдив, 4000, България
E-mail: office@luxorclinic.com


Контакти - Очна Болница Луксор

Тел.: 032/ 503 238 – за записване за операции
бул. „България“ 47А, Пловдив, 4000, България
E-mail: office@luxorclinic.com