Кератоконус

Какво е Кератоконус?

 

Кератоконус

Роговицата е най-силният оптичен елемент на окото. Светлината преминава през нея, пречупва се от лещата и образът се проектива върху ретината. Нормалната повърхност на роговицата е гладка и асферична, т.е. кръг в центъра и сплескване към външните ръбове.

 

При пациенти с кератоконус роговицата постепенно изпъква, става по-тънка, грапав а и понякога е покрита с белези. Дори и най-малките промени във формата и прозрачността ѝ водят до влошаване на зрението.

 

Причините за заболяването все още не са напълно проучени. В първоначалния етап на развитие на кератоконуса възникват леки прояви на астигматизъм и късогледство, които може да се коригират с помощта на обикновени очила. С развитието на болестта обаче това се оказва недостатъчно, за да се компенсира изкривяването и тогава се налага поставянето на твърди контактни лещи.

 

Диагностика на Кератоконус

В Очна болница „Луксор“ се диагностицира Кератоконус с най-модерни апаратура на фирма Carl Zeiss. Най-точната диагностика на заболяването се извършва с т.нар. корнеален (роговичен) топограф, с който се прави карта на характерните изменения на роговичната кривина.

Лечение на Кератоконус

 

Най-новият метод за третиране на пациенти с кератоконус е процедурата крослинкинг (CXL), чрез която се заздравява роговицата – тя се облъчва с ултравиолетова светлина в присъствието на медикамента рибофлавин. По този начин се стимулира изграждането на нови колагенни връзки. Целта е да се спре увеличаването на диоптрите. Зрението не се подобрява след процедурата. Възможно е част от диоптрите на пациентите с кератоконус да се премахнат, ако крослинкингът се комбинира с лазерна корекция на зрението (по преценка на лекаря).

 

Друга възможност за коригиране на пречупвателна сила на очи с кератоконус е поставяне на т.нар. кераторингове в роговицата. Това са импланти от изкуствена, биологично поносима материя с отлични резултати при това заболяване.

 

Очна болница „Луксор“ е една от малкото болници в страната, която притежава модерна апаратура за лечение кератоконус, прилагайки най-съвременните методи в офталмологията.

 

 

Изпратете запитване

Ако имате запитване, моля попълнете Форма за Контакти на Очна болница „Луксор“. Наш сътрудник ще се свръже с Вас по е-мейл или по телефон.

 

Къде се намираме?
Контакти - Очен Медицински Център Луксор

Тел.: 032/ 968 881 – за записване на час за преглед
Тел.: 032/ 968 882 – за записване на час за преглед
бул. „България“ 45А, Пловдив, 4000, България
E-mail: office@luxorclinic.com


Контакти - Очна Болница Луксор

Тел.: 032/ 503 238 – за записване за операции
бул. „България“ 47А, Пловдив, 4000, България
E-mail: office@luxorclinic.com