Птоза

Какво е Птоза?Птоза

Птозата е състояние, което се характеризира с необичайно ниска позиция на горния клепач – нормално той покрива около 1 мм от роговицата. Това отпускане на клепача е затруднява зрението и може да предизвика амблиопия (мързеливо око), страбизъм, двойно виждане.

Видове Птоза: вродена птоза и придобита птоза

Вродената птоза често се съчетава с хипотропия (отклоняване на долу) на засегнатото око. В 10 % от случаите тя се съчетава или само с парализа на горен прав мускул (окото не може да се движи нагоре) или с парализа на всички очни мускули, инервирани от очедвигателния нерв (окото се отклонява на вън и на долу).

Птозата може да е част и от вродения синдром на блефарофимоза, където се съчетава и с други вродени аномалии на клепачите. В 5% от случаите се наблюдава синкинетична птоза като проява на синдрома на Маркус-Гън (едностранна птоза), която при отваряне на устата или при дъвкателни движения се преодолява и горният клепач се повдига даже повече от другия нормален клепач.

Какво е характерно за децата с птоза?

Те, особено, когато са с тежкостепенна двустранна птоза, се стремят да я преодолеят с компенсаторно положение на главата с повдигната на горе брадичка. Когато птозата е едностранна и в по-лека степен проявена, детето се опитва да повдигне клепача като съкращава мускулите на веждата и челото (повдигната вежда и набръчкано чело).

 
 

Придобитата птоза може да се дължи на:

 

  • естествени процеси на стареене, които са причина за отстлабване на тъканите около клепача
  • слабост на мускула повдигач на горния клепач, резултат от различни заболявани
  • тумор, оток, възпалителен процес след операция
  • травма, довела до директно увреждане на повдигача на горния клепач или очедвигателния нерв

 

Разграничава се и т.нар. псевдоптоза, при която не се наблюдава увреждане на мускулите на горния клепач, а отпускане на кожата, която го покрива.

Лечението е оперативно. При вродена птоза то трябва да се предприеме в предучилищнна възраст, когато могат да се направят точни измервания. В случаите на тежка птоза, особено когато е едностранна, към операция трябва да се престъпи в по-ранна възраст, за да се преодолее развитието на амблиопия.

 
 

Изпратете запитване

Ако имате запитване, моля попълнете Форма за Контакти на Очна болница „Луксор“. Наш сътрудник ще се свръже с Вас по е-мейл или по телефон.

 

Къде се намираме?
Контакти - Очен Медицински Център Луксор

Тел.: 032/ 968 881 – за записване на час за преглед
Тел.: 032/ 968 882 – за записване на час за преглед
бул. „България“ 45А, Пловдив, 4000, България
E-mail: office@luxorclinic.com


Контакти - Очна Болница Луксор

Тел.: 032/ 503 238 – за записване за операции
бул. „България“ 47А, Пловдив, 4000, България
E-mail: office@luxorclinic.com