Mързеливо око (Амблиопия)

Какво е Mързеливо око (Амблиопия)?

Амблиопия или т.н. "мързеливо око" е очен проблем, който засяга хиляди деца. Това е състояние, при което съществува нарушение на зрението без видими очни изменения. Tози недостатък е обратим, ако се лекува навреме и правилно.

Най-често амблиопия могат да развият деца с кривогледство (страбизъм). Затова ако забележите, че вашето дете отклонява (криви) едното око, се консултирайте с очен лекар. Други причини за амблиопия може да бъдат нужда от диоптрична корекция (обикновено за далекогледство); вродена птоза (паднали клепачи по рождение); вродена катаракта (вътрешно перде). Значение има и наследственият фактор.

При липса на оплаквания е необходимо да направите първия профилактичен очен преглед на детето си между 3 и 4 годишна възраст, а след това на 6 години. Необходимо е да се изследва зрението на двете очи поотделно и ако се установи, че то е по-малко от 80% без да има други обективни причини за това, се пристъпва към незабавно лечение.

Mързеливо око (Амблиопия)

Как се лекува Mързеливо око (Амблиопия)?

Изписват се подходящи очила за коригиране на диоптричните несъвършенства на очите. Пристъпва се към закриване на "доброто" око и упражняване на "мързеливото" око. Това е най-важният и най-труден момент от лечението, изискващ Вашето търпение и настояване пред детето да носи очилата и да закрива "здравото" око.

Родителите трябва да са на ясно с важността на провежданото лечение и да следят много стриктно за режима на закриване на по-доброто око. Както бързо може да се постигне подобрение, така може след време пак да се възвърне амблиопията, която след подновяване на лечението обикновено се преодолява. При деца с кривогледство (страбизъм) може да се наложи операция за "изправяне" на очите.

Децата с мързеливо око трябва редовно да се водят на периодични контролни прегледи по преценка на лекуващия лекар. Те се проследяват поне до около 10 годишна възраст, като се преценява необходимостта от оклузия (закриване).

Освен задължителното закриване на "доброто" око е силно препоръчително децата периодично да правят зрителни упражнения на специализиран апарат (синоптофор), за да се ускори процеса на развитите на "мързеливото" око.

При стабилно състояние контролните прегледи може да се разредят на 6-месечни интервали. Ако не се предприеме лечение в ранна детска възраст, „мързеливото“ око остава с много ниско зрение, което по никакъв начин не може да се подобри във времето.

Mързеливо око (Амблиопия)

Синоптофор Клемент Кларк Модел 2001 на британската фирма Хааг Щрайт за плеоптично лечение на амблиопия и за ортоптично лечение на разстройства на бинокулярното зрение.

Synoptophore Clement Clarke Model 2001

Детски авторефрактометър Плюсоптикс A12C за очно изследване на малки деца