Глаукома

Какво е Глаукома?

Глаукомата, наред с катарактата, е сред основните причини за слепота в световен мащаб. Терминът глаукома е широко понятие и включва група от дегенеративни заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Тя може да доведе до увреждане на зрителния нерв, който пренася зрителната информация от окото към мозъка.

В много случаи увреждането на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно също като вътреочното налягане (ВОН). Това налягане и поносимостта на зрителния нерв към него е строго индивидуално и не трябва повишеното очно налягане да се отъждествява с глаукома.

От глаукома страдат милиони хора по света. В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно, без болка и особена симптоматика. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Оставено без лечение и контрол, заболяването може да доведе до пълна слепота. Ето защо глаукомата е особено опасна и коварна. Това, което заболяването отнеме от зрението, назад не се връща.

Глаукома

Съществуват предразполагащи фактори за развитие на глаукома. Тя се среща по-често над 45 годишна възраст, при хора със захарна болест, сърдечно съдови заболявания и фамилна обремененост. Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Затова е задължително измерването на вътреочното налягане при хора над 40 години, посетили очен кабинет. Основната цел на терапията е насочена към намаляване на вътреочното налягане и подобряване кръвоснабдяването на окото. Идеята е да се спре прогресирането на процеса, да се стабилизира зрителното поле и разбира се, да се запази зрението на пациента. Това може да се постигне с поставяне на капки в очите, лечение с лазер или с операция.

Видове глаукома

Първична глаукома

Първична (наричана още хронична глаукома) е характерна за възрастните хора и е най- често срещания тип глаукома. Дължи се на относително запушване на очните канали, вследствие на което вътреоточното налягане нараства. Протича бавно (в продължение на години), с редки изключения е без симптоми. Първичната глаукома бива откритоъгълна и закритоъгълна.

Симптоми на първична откритоъгълна глаукома:

 • повечето хора нямат никакви симптоми, докато не започват да усещат загуба на зрение
 • постепенна загуба на периферно (странично) зрение

Симптоми на първична закритоъгълна глаукома:

 • силна болка
 • зачервяване на очите
Вторична глаукома

Вторична глаукома е, когато причинителят не се дължи на естественото стареене. Обикновено е съпътствана от други заболявания. С ясно изразени симптоми и често с бързо развитие. Може да бъде закритоъгълна, откритоъгълна, пигментна и др.

Конгенитална глаукома (вродена) е, когато възниква непосредствено след раждането. Симптомите обикновено се забелязват, когато детето е на няколко месеца:

 • помътняване на предната част на окото
 • нарастване на едното око или и двете очи
 • червени очи
 • чувствителност към светлина

Лечение и профилактика на глаукома

Пораженията върху зрението на пациента, причинени от глаукома, по правило са необратими и до момента не е известно лечение. Глаукомата би могла да бъде задържана или забавена от по-нататъшно развитие чрез капки за очи, лекарства и лазерни или хирургически интервенции. При които и да е вид глаукома, периодичните прегледи са задължителни за предотвратяването на загуба на зрение, тъй като процесът е динамичен и може да се нуждаете от периодична корекция в терапията. Лечението на глаукома е фокусирано върху намаляване на вътреочното налягане до стойност, която няма да причини по-нататъшно увреждане на зрителния нерв.

Лекарите на Очна болница "Луксор" имат дългогодишен опит в профилактиката и лечението на глаукома. Месечно десетки пациенти посещават нашата болница за консултации и лечение на глаукома.

Медикаменти

Откритоъгълната глаукомата най-често се лекува с капки за очи, чрез които се понижава вътреочното налягане до желаните стойности. Тези медикаменти намаляват вътреочното налягане като редуцират продукцията на вътреочна течност или като спомагат за нейния отток. В много случаи е необходимо да се комбинират няколко вида капки за очи, което може да затрудни пациентите. Антиглаукомните капки може да имат и странични ефекти - например парещо усещане в очите или зачервяване. За да се намалят страничните въздействия върху очните структури, много фармацевтични фирми разработиха капки без консерванти.

При закритоъгълна глаукома се използват капки, които свиват зеницата и по този начин способстват за откриване на камерния ъгъл – основното място за отток на вътреочната течност. В някои случаи може да се наложи прием на лекарствени таблетки или поставяне на медикаменти интравенозно, за да се нормализира вътреочното налягане.

Лазерно лечение – Селективна лазерна трабекулопластика

Селективната лазерна трабекулопластика (SLT) е един от най-съвременните методи за лечение на откритоъгълна глаукома. Целта е да се подобри оттока на вътреочна течност и съответно да се намали вътреочното налягане. С лазера се третира трабекуларната мрежа – това е областта в окото, през която се оттича вътреочната течност. Лазерната процедурата е безкръвна и трае около 10 минути за едното око. Необходимо е да се повтаря през определени интервали от време (месеци до година) при нежелана промяна (повишаване) във вътреочното налягане.

Лазерното лечение е подходящо както при новооткрити случаи на глаукома, така и при хора, които изпитват затруднения с правилното и редовно поставянето антиглаукомни капки или желаят да намалят броя медикаменти, които поставят в очите си. Според най-новите публикации селективната лазерна трабекулопластика може успешно да се прилага и при случаи на закритоъгълна глаукома.

LIGHTLas SLT Deux

Очна болница Луксор разполага с най-съвременен и изключително прецизнен лазер за селективна трабекулопластика LIGHTLas SLT Deux.

Aмериканската компания LightMed, която е проиводител на лазерната система, е световноизвестна с високото качество на своите апарати в областта на офталмологията.

Основни технически предимства:

 • първокачествен Crystal-Q Switch Laser Cavity
 • интегрирана система за биомикроскопия
 • 5 позиции за промяна на големината на образа
 • широкоъгълна оптика
 • самокалибрираща се система
Селективната лазерна трабекулопластика (SLT) Селективната лазерна трабекулопластика (SLT)

Пациентите за нас

Отзиви на пациенти след селективна лазерна трабекулопластика

Ненчо Тончев

Ненчо Тончев

"Хората да не се притесняват. Не е болезнено и няма негативни ефекти след това."

Добрин Добрев

Добрин Добрев

"Съветвам всички хора с подобни проблеми да се възползват от лазерната терапия."

Минимално инвазивна глаукомна хирургия – XEN Gel Stent

За много хора, хирургическата намеса може да бъде най-доброто лечение за тяхната глаукома. Има няколко вида хирургия при глаукома. Минимално инвазивната глаукомна хирургия представлява поставяне на антиглаукомен имплант, без да се премахват част от очните структури, както при класическата хирургия. Имплантът (XEN Gel Stent) е дълга 6 мм колагенова тръбичка с отворче с дебелина на косъм, която отвежда част от вътреочната течност извън окото. XEN Gel Stent се поставя в окото на пациента с помощта на два микроотвора като операцията е безшевна, минимално травматична и много бърза – около 10 мин. При поставянето му на точното място, може да се постигне трайно намаляване на вътреочното налягане и може да се намали или дори в някои случаи спре използването на антиглаукомни медикаменти.

Процедурата е особено подходяща при хора, които водят динамичен начин на живот и не могат да поставят капките си редовно, което съответно води до лош контрол на глаукомата. Поради по-малкото рискове в сравнение с класическата хирургия, тя се предпочита като първи избор на оперативно лечение на глаукома. Необходимостта от периодични контролни прегледи с измерване на вътреочното наляга след хирургията остава! В редки случаи след време може да се наложи допълнително инжектиране на лекарства покрай импланта, за да се подобри неговата функция.

Разработването на импланти, максимално близки до структурата на човешките тъкани и комбинирането им с минимално инвазивната хирургия обещава един нов ход в съвременното оперативно лечение на глаукома.

Класическа хирургия - Трабекулектомия

Понякога, когато има бърза загуба на зрение или медикаментозното, лазерното или лечението с минимално инвазивна глаукомна хирургия не успеят да снижат вътреочното налягане достатъчно, класическата хирургия е най-доброто решение. Хирургът използва много фини инструменти да премахне малко парченце от стената на окото, оставяйки мъничка дупка. Течностите могат и изтичат през дупката и да бъдат абсорбирани от кръвния поток, което води до намаляване на вътреочното налягане. В някои случаи, хирургът може да постави имплант с форма на гъбичка, тръбичка или клапа за по-точна регулация на оттока на вътреочна течност.

Възстановителният период след класическа хирургия при глаукома обикновено е кратък. Офталмологът може да ви препоръча да се въздържате от тежки натоварвания, напрягане или шофиране за известно време след операцията, за да се избегнат усложнения. Както при всяка хирургическа намеса, пациентите трябва да са наясно, че съществуват рискове при операцията на глаукома. Усложненията са редки, но включват инфекция, кървене, нежелани промени във вътреочното налягане и в някои случаи, загуба на зрение. Понякога, една хирургическа процедура не спира ефективно развитието на глаукомата. В тези случаи може да бъде направена втора операция и да се продължи с медикаментозно лечение.