Кератоконус

Лазерна корекция на зрението и Кератоконус

Въпреки че заболяването кератоконус не е абсолютно противопоказание за извършване на лазерна корекция на зрението, повечето очни клиники по света биха отказали лазерна процедура на пациенти с такава диагноза. Причината е в значително по-големия риск при тях – възможно е след време да се развие нужда от очила и/или контактни лещи.

Лазерната интервенция при кератоконус обикновено се съпътства с корнеален крослинкинг за подсилване на роговицата и минимализиране на рисковете. Очна клиника “Луксор“ препоръчва на всички пациенти с установен кератоконус да НЕ се подлагат на лазерна корекция на зрението.

Кератоконус

Какво е Кератоконус?

Роговицата е най-силният оптичен елемент на окото. Светлината се пречупва през нея и последващо през лещата, а образът се проектира върху ретината. Нормалната повърхност на роговицата е гладка и лъскава, като в центъра тя е леко по-изпъкнала отколкото към краищата си.

При пациенти с кератоконус роговицата постепенно изпъква и изтънява на определено място, като придобива неправилна конусоподобна форма. Дори и най-малките промени във формата ѝ водят до влошаване на зрението. Появява се неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно (понякога невъзможно) да се коригира с очила или контактни лещи. Принципно се засягат двете очи, но в различна степен.

Кератоконус

Причините за заболяването все още не са напълно проучени, но най-вероятно са генетични. В първоначалния етап на развитие на кератоконус (обикновено в младежка възраст) възникват леки прояви на астигматизъм и късогледство, които може да се коригират с помощта на обикновени очила или контактни лещи, като те периодично се променят. С развитието на болестта обаче това се оказва недостатъчно, за да се компенсира заболяването и тогава се налага носене на твърди контактни лещи или специални контактни лещи за кератоконус.

Оплаквания и симптоми

  • Замъглено зрение
  • Честа необходимост от промяна на диоптъра
  • Нарастване на астигматизма
  • Нарастване на късогледството

Диагностика на Кератоконус

В Очна болница "Луксор" се диагностицира Кератоконус с най-модерна апаратура на фирма Carl Zeiss. Най-точната диагностика на заболяването се извършва с т.нар. корнеален (роговичен) топограф Atlas, с който се прави карта на характерните изменения на роговичната кривина. Изтъняването на роговицата при кератоконус може изключително прецизно да се установи чрез изготвяне на пахиметрична карта с оптичния кохеренен томограф Cirrus 5000.

Atlas

Atlas

Cirrus 5000

Cirrus 5000

Лечение на Кератоконус

Най-новият метод за третиране на пациенти с кератоконус е процедурата крослинкинг (CXL), чрез която се заздравява роговицата – тя се облъчва с ултравиолетова светлина в присъствието на медикамента рибофлавин (витамин B2). По този начин се стимулира изграждането на нови колагенни връзки. Целта е да се спре прогресивното увеличаване на диоптрите. Зрението не се подобрява след процедурата. Възможно е част от диоптрите на пациентите с кератоконус да се премахнат, ако крослинкингът се комбинира с лазерна корекция на зрението (по преценка на лекаря).

Друга възможност за коригиране на пречупвателна сила на очи с кератоконус е поставяне на т.нар. кераторингове в роговицата. Това са импланти от изкуствена, биологично поносима материя, които оплоскостяват коничната форма на роговицата, правят я по-правилна и по този начин подобряват зрението.

В крайните етапи на кератоконус, когато зрението в силно снижено (около 15% от случаите), може да се наложи трансплантиране (присаждане) на роговица (кератопластика).

LightLink CXL Corneal Cross-Linking System

Очна болница "Луксор" е оборудвана с последно поколение апарат за извършване на процедурата крослинкинг - LightLink CXL Corneal Cross-Linking System.

Произвежда се от американската компания LightMed, която е световноизвестна с високото качество на своите продукти в областта на офталмологията.

Основни технически предимства:

  • 1-30mJ Ултраефикасна UVA система с оптичен хомогенизатор
  • вградени стандартни и ускорени протоколи за крослинкинг
  • функция за пулс крослинкинг
  • функции за индивидуализиране на процедура
LightLink CXL Corneal Cross-Linking System
LightLink CXL