Диабет и око

Какво е диабет?

Захарният диабетът е социално значимо заболяване. Той е сред най-разпространените хронични състояния, но със съвременните методи за диагностика и лечение подлежи на проследяване и контрол. В терапевтичен аспект целта е поддържане на кръвната захар в определени граници и предотвратяване на евентуални усложнения, което да позволи нормален начин на живот на пациентите с диабет.

Диабетът е заболяване на целия организъм, което засяга зрението при недостатъчен и недобър контрол, а последствията от това могат да бъдат трудни за лечение. Уврежданията на организма при болестта, зависят от продължителността на диабета, от контрола на кръвната захар, както и от наличието на други придружаващи заболявания като високо кръвно, висок холестерол, наднормено тегло и други състояния.

Какво е диабет?

Среща се при хора от различни възрастови групи, в това число хора в млада активна работоспособна възраст. Заболяването се разделя на два основни типа. "Тип 1" е по-характерен за младите, докато „тип 2“ засяга повече възрастните хора. При диабетът може да говорим за така нареченото "подмладяване" на заболяването, което е вследствие на съвременният начин на живот.

Какво е диабет?

Очни увреждания при диабет

Една от първите прояви е развитието в по-ранна възраст на катаракта или така нареченото "вътрешно перде", което се дължи на нарушения метаболизъм на естествената човешка леща при диабет. Вследствие тя помътнява и съответно пациентите се оплакват от намалено зрение. За щастие това е обратимо състояние с помощта на съвременната катарактална хирургия.

Основен очен проблем е обаче развиването на т.нар. диабетна ретинопатия, която при лош контрол и в напреднал стадий може да доведе до слепота.

При диабетната ретинопатия се засягат малките кръвоносни съдове на очите. По този начин ретината, която представлява вътрешната обвивка на окото и е отговорна за възприемане на светлината, не се изхранва правилно. Увредените съдове могат да провокират поява на кръвоизливи, задръжка на течности, които излизат от съдовете и се задържат в ретината. Състоянието се нарича едем или оток на ретината. Съответно се нарушават нейните функции и зрението на пациентите се понижава.

Съществуват три основни типа диабетна ретинопатия: непролиферативната ретинопатия, макулопатия и пролиферативна ретинопатия.

Характерно за диабетната ретинопатия е, че в ранен стадий тя не води до намаление на зрението и пациентът не може да разбере, че има изменения, вследствие на заболяването. Затова е много важно пациентите, които са с установен диабет, да правят периодични профилактични прегледи. По време на тези прегледи може да се установяват начални изменения и при необходимост се преминава към тяхното лечение, за да не се допусне прогресиране на състоянието.

Очни увреждания при диабет

Профилактика и Изследвания

Много важно за ранната диагностика и навременното лечение на диабетната ретинопатия е отговорността на пациентите и активната им роля в проследяването на заболяването. Тези от тях, които все още нямат установени промени е достатъчно веднъж годишно да си правят основен очен преглед, включващ оглед на очни дъна.

При установяване на очни промени е най-удачно е да се извърши флуоресцеинова ангиография, или т.н. "цветна снимка на окото". Флуоресцеиновата ангиография се извършва чрез венозно въвеждане водоразтворим контраст. Прави се серия от снимки, на които се проследява преминаването на контраста през кръвоносните съдове на ретината и се виждат в детайли измененията, които са настъпили вследствие на диабетната ретинопатия. Чрез изследването се оценяват много по-прецизно уврежданията при диабетна ретинопатия, което определя избора на лечебен метод.

При съмнение за или вече установен диабетен макулен оток се извършва изследването Оптична Кохерентна Томография (ОСТ) – представлява компютърен томограф на очите. То дава детайлна картина на анатомичните промени в очното дъно, като изключително точно проследява дори най-дискретните промени на тъканта във времето. Прави се периодично след евентуално лечение.

Лечение

При диабетната ретинопатия „златен стандарт“ за лечение е така наречената лазерна терапия или ALC. Чрез "цветната снимка" се преценява кои участъци от ретината трябва да се третират с лазер, за да не прогресират настъпилите изменения. Самата процедура се прави с апарат, който много наподобява този за оглед на очни дъна. До окото се допира специална лупа, а процедурата трае 10-15 минути в зависимост от участъка, който трябва да се обработи. По време на обработката не се усеща болка и има минимален дискомфорт. При напреднали промени в очните дъна може да се наложи да си извършат няколко лечебни сеанса. Целта на лазерната терапия е не да възстанови промените от диабетната ретинопатия, а да се спре тяхното развитие. По този начин се запазва зрението на пациента.

При наличие на диабетен оток на ретината, вследствие на който е намалено зрението, се прилагат на специални вътреочни медикаменти. Те намаляват отока, спомагат за подобряване на зрението и улесняват извършването на лазер-терапия.

Напредналите очни изменения при диабетна ретинопатия се лекуват оперативно.