Катаракта (Старческо перде)

Какво е Катаракта

Това е състояние на помътняване на естествената човешка леща вътре в окото. Може да се характеризира с лека до пълна непрозрачност и възпрепятстване на преминаването на светлината през нея. Други популярни названия на заболяването катаракта са "вътрешно перде" или просто "перде на окото". Самото наименование катаракта произлиза старогръцки и означава водопад, пръски на водопад. Най-често се среща при възрастни хора - тогава се нарича старческо перде. Друго популярното название на заболяването е „вътрешно перде”. Често прогресира бавно, но може да доведе до загуба на зрението, ако не се лекува. Състоянието обикновено засяга и двете очи, като почти винаги едното око е засегнато по-рано, отколкото другото. Причините за развитие на катаракта не са известни, но за рискови фактори се приемат ултравиолетово лъчение, захарен диабет, травма, високо късогледство, хронично възпаление и др. Катаракта, свързана с възрастта е отговорна за 51% от световната слепота, което представлява около 20 милиона души, според Световната здравна организация (СЗО).

Симптоми

Катаракта при възрастни пациенти се развива бавно и безболезнено. След 60-годишна възраст най-често се наблюдава леко помътняване на човешката леща, но този процес е нормален и не би трябвало да причини проблеми със зрението. Около 70-75 годишна възраст, повечето хора имат това състояние, която влияе негативно на тяхното зрение. Основното оплакване е постепенно намаляване на зрението. Най- често срещаните оплаквания при са:

 • размито и мъгляво виждане
 • двойно виждане
 • загуба на наситеността на цветовете
 • проблеми със зрението при близки нюанси на цветовете
 • наблюдаване на ореоли около светлини
 • чувствителност към отблясъци
Катаракта (Старческо перде)

Лечение на Катаракта

За съжаление днес не съществуват лекарствени средства – капки, хапчета или инжекции, които да излекуват заболяването. Ако загубата на зрение пречи на ежедневните Ви дейности може да се обсъди хирургично лечение. Днес премахването му е рутинна операция, а възстановяването на зрението в повечето случаи е много бързо. Операцията е лека и се изразява в подмяна на собствената помътняла леща с изкуствена вътреочна леща.

Очна болница "Луксор" – гр. Пловдив има богат опит в лечението на катаракта. В лечебното заведение се преглеждат и/или лекуват десетки пациенти с подобни оплаквания на седмица, а д-р Тасков е първият български офталмолог извършил операция на катаракта чрез метода на факоемулсификацията на живо, пред свои колеги от цял свят.

Лазерно лечение

Следвайки последните тенденции в развитието на офталмохирургията, очна болница "Луксор" може да предложи на своите пациенти оперативно отстраняване на заболяването чрез най-съвременната лазерна апаратура - фемтосекунден лазер LenSx Laser System на световния лидер в офталмологията - фирма Alcon.

Научи повече

Защо се поставят вътреочни лещи

След оперативното отсраняване на помътнялата човешка леща е необходимо да се постави изкуствена прозрачна леща на нейното място. Ако не се вгради нова вътреочна леща и съответно не бъде компенсиран необходимият диоптър за ясен фокус върху ретината, пациентът няма да може да вижда.

Научи повече

Често задавани въпроси

Преди каквато и да е медицинска процедура, пациентите и техните близки имат множество въпроси. Повечето хора се безпокоят за възможни рискове, докато други се интересуват колко дълго се очаква да бъде периодът на възстановяване. Вие сте добре дошли да обсъдите Вашите притеснения с нашите специалисти в Очна болница Луксор, но междувременно може да намерите отговори на въпросите си в тази секция.

Състоянието представлява помътняване на естествената човешка леща, която се намира вътре в окото, точно зад зеницата

В повечето случаи се развива бавно с времето и засягат хора над 50 годишна възраст. Приблизително половината хора развиват катаракта към 65 годишна възраст и почти всеки над 75 години има поне начална форма на катаракта в едно или двете си очи.

В много редки случаи се наблюдават вродени катаракти при деца. Обикновено се свързват с прекарано инфекциозно заболяване по време на бременността, но може да бъдат и наследствени.

Началните стадии често предизвикват много леко или почти никакво намаление на зрението. Вашият доктор най-вероятно ще Ви наблюдава, докато се убеди, че с напредването си състоянието пречи значително на ежедневните Ви задължения. Тогава ще Ви препоръча оперативно лечение

Всяка оперативна интервенция включва доза риск, така че операцията на катаракта е сериозно нещо. Оперативното премахване на катаракта е най-често срещаната операция в световен мащаб. Много офталмохирурзи вече са извършили хиляди операции и съответно имат богат опит. Нашата препоръка е да изберете опитен хирург, което би намалило значително риска от нежелани усложнения.

Прави се малък отвор (около 2 мм) на предната повърхност на окото чрез специално ножче или чрез лазер. След това се изрязва кръгла дупка в предната част на фина мембрана (предна капсула), която обвива естествената човешка леща. Лещата се раздробява на парчета чрез лазер или чрез ултразвуков апарат, за да може по-лесно да извади от окото.

След отстраняването на естествената човешка леща, тя се заменя с прозрачен имплант, наречен вътреочна леща, за да се възстанови зрението. В повечето случаи окото оздравява бързо при безшевна хирургия.

Днес някои стъпки в катаракталната хирургия може да бъдат извършени с компютърно контролирата лазерна система (фемтолазер), вместо от инструменти в ръката на хирург

В малката част от случаите, месеци или години след операция, задната част на лещената капсула, която се остава в окото за по-голяма сигурност, помътнява и причинява отново замъглено зрение.

Тази вторична катаракта може лесно да се излекува с много по-малко инвазивна процедура, наречена YAG-лазерна капсулотомия. В повечето случаи 15 минути след процедурата зрението се възвръща.

Много рядко може да се наложи някои да носи дебели очила след операция на катаракта в днешни времена. При съвременните операции се заменя помътнялата естествена човешка леща с прозрачна изкуствена вътреочна леща, която най-често коригира зрението за далечна дистанция, без нужда от допълнителни очила за тази дистанция.

Всъщност високотехнологичните мултифокални вътреочни лещи могат дори да елиминират нуждата и от очила за четене след операцията. По време на прегледа може да попитате Вашия лекар за възможността да сте независими от очила.

За здравноосигурени лица с българско гражданство операцията на катаракта се поема от НЗОК. Пациентите заплащат допълнително изкуствената вътреочна леща, която са избрали. Повече информация за видовете вътреочни лещи може да намерите тук.

Днес някои стъпки в катаракталната хирургия може да бъдат извършени с компютърно контролирата лазерна система (фемтолазер), вместо от инструменти в ръката на хирург. Използването на тази компютърна система е свързано с допълнителни консумативи, които трябва да се заплатят от пациентите.

Както при всяка хирургия, болка, инфекция, подуване и кървене са възможни, но рядко хората изживяват сериозни усложнения след операцията. В повечето случаи усложненията или страничните ефекти от процедурата може да бъдат успешно излекувани с медикаменти или нова медицинска интервенция.

За да намалите риска от евентуални проблеми след операцията, следвайте инструкциите на Вашия хирург и спазвайте следоперативния режим; докладвайте при необичайни симптоми веднага.

Да, има различни видове операции. Оперативната техника, която използва офталмохирургът зависи от много фактори, включително индивидуалните особености на окото за операция, хирургичната апаратура и опитността на хирурга.

В развитите и развиващите се държави най-често извършваната операция за катаракта се нарича „факоемулсификация“ (на кратко – „фако“) с имплантация на мека вътреочна леща.

Този вид процедура позволява да се работи през много малък отвор без поставяне на конци в края на операцията. Чрез набор от фини инструменти се достига до катарактата, която се разчупва на парчета с ултразвукова енергия и изважда от окото чрез последващо изсмукване.

Чрез специален инжектор меката вътреочна леща се вкарва в окото, след която тя се разгъва в него. Хирургът наглася изкуствената леща в правилна позиция – на същото място като естествената човешка леща (точно зад ириса).

Лазер асистираната катарактална хирургия (също наричана лазерна катарактална хирургия) е съвременен вариация на стандартната фако катарактална процедура.

При лазерната катарактална хирургия важни стъпки от операцията, която традиционно се извършва от инструменти в ръката на хирурга, се прави чрез компютърно контролирана лазерна система за супер прецизност. Тези стъпки включват: извършване на отворите в окото, създаването на отвор в предната капсула на лещата за достъп до катарактата, разчупване на помътнялата леща преди да се отстрани от окото.

По време на Вашата консултация и предоперативни изследвания попитайте лекуващия Ви лекар за видовете катарактална хирургия и коя оперативна техника е най-подходяща за Вас.

Да, обикновено пациентите са будни по време на операция на катаракта. Това избягва рисковете на общата упойка и позволява на хирурга да комуникира с Вас по време на процедурата.

Ако мисълта, че сте будни по време на операцията на катаракта Ви безпокои, не се страхувайте! Преди интервенцията ще Ви бъде дадено хапче, което напълно ще Ви отпусне и няма да чувствате дискомфорт.

Много вероятно е да Ви се инжектира интравенозен медикамент, който ще Ви накара да се чувствате спокойно и комфортно по време на процедурата.

Въпреки относително бързото възстановяване от упойката, Вие не може да шофирате след операцията на катаракта и трябва да имате придружител, които да Ви закара вкъщи.

Ако имате катаракта на двете си очи, най-често първо се оперира едното око, а след около месец се прави операция на другото око. Този подход позволява на първото око да се възстанови преди операцията на второто око.

Съвременната катарактална хирургия е изключително безопасна и ефективна, и честотата на усложненията е много ниска. Поради тази причина много хирурзи предлагат операция на двете очи в същия ден. Разбиранията на тези хирурзи се подкрепят от значителния процент операции на катаракта в някои европейски страни, които са извършени по този начин, с отлични зрителни резултати и без увеличение в честотата на усложненията.

Основни предимства на хирургията в същия ден са нуждата от по-малко следоперативни контролни прегледи, по-бързо възстановяване на двуочното зрение например при шофиране и други важни ежедневни дейности, както и по-бързо връщане към нормалния ритъм на живот.

Едновременната катарактална хирургия може да бъда подходяща при пациенти с големи диоптри късогледство или далекогледство. Тези пациенти са понякога недоволни, когато операцията на катаракта се извършва в различни дни, защото чувстват зрителен дисбаланс в помеждутъчния период. Тогава те не носят диоптричните си очила и виждат само с оперираното око, а другото се изключва от акта на гледане – нарушава се пространственото усещане за дълбочина, докато не се оперира второто око.

Основна причина за извършване на едновременна катарактална хирургия е поставянето на високотехнологични мултифокални вътреочни лещи, при което се постига по-бърза мозъчна адаптация към новия начин на гледане. Хирургия в един и същи ден се препоръчва при трудноподвижни хора, когато всяко посещение в болница е свързано със значителни затруднения за тях и близките им.

Операцията на катаракта не може да се върне назад, тъй като след премахване на помътнялата естествена леща по време на процедурата тя не може да бъде поставена обратно.

Ако има проблем с вътреочната леща, която е използвана по време на хирургията или е настъпило друго усложнение, някои аспекти от хирургията може да бъдат донагласени или направени отново. Това включва наместване на вътреочната леща или заменянето и с различна леща.

Катаракталната хирургия е една от най-сигурните и най-често извършвани оперативни намеси в световен мащаб. Нуждата от ревизия след операция на катаракта е изключително рядко.

Съществуват няколко начина за корекция на астигматизъм при операция на катаракта.

Един от вариантите е потъмнялата човешка леща да се замени с високотехнологична вътреочна леща, наречена торична вътреочна леща. Тази леща има добавъчен диоптър на определен градус, който компенсира роговичния астигматизъм и осигурява много по-точно фокусиране на светлината върху ретината.

За по-голяма прецизност при поставянето на торичните лещи много хирурзи използват т. нар. дигитално маркиране. Чрез визуализиращите компютърни системи като Калисто или Верион точната позиция на торичната вътреочна леща се проектира в окулярите на операционния микроскоп. По този начин офталмохирурзите виждат референтен образ на идеалната позиция на лещата във всеки един момент и могат да я позиционират с изключителна прецизност.

Друг вариант за корекция на астигматизъм по време на операция на катаракта е чрез хирургична техника, която се нарича „лимбални релаксиращи инцизии“. Изразява се в два периферни срещуположни роговични надреза. Тази техника може да коригира само малък диоптър астигматизъм, като предвидимостта на резултата е относително ниска.

Ако астигматизма е проблем след операцията на катаракта, може да се извърши лазерна корекция на зрението на втори етап след окончателното следоперативно възстановяване.

Да, ако не се оперира. Заболяването причинява постепенно намаление на зрението, което води практически до слепота.

Когато хората чуят думата слепота, предполагат, че състоянието е завинаги и не може да се излекува. В случаите на слепота вследствие на катаракта зрението най-често може да се възстанови чрез операция на катарактата и имплантиране на вътреочна леща.

Резултатите от съвременната катарактална хирургия са толкова добри, че практически сляп човек преди операцията, може да вижда достатъчно добре след възстановяване от оперативната намеса, че дори да може да шофира без очила. Въпреки това за да имате най-добрия възможен зрителен резултат след операция на катаракта, не се препоръчва оперативната намеса да се отлага до силно снижение на зрението или практическа слепота. Напредналите случаи, предизвикващи силно намаление на зрение, са по-трудни за операция и са свързани с повишен риск от усложнения.

Мързеливото око или амблиопия представлява нарушение в развитието на зрението, при което окото няма нормална зрителна острота, дори с очила или контактни лещи, въпреки че няма установено заболяване или травма.

Амблиопията типично започва в ранна детска възраст и най-често засяга едното око, но в някои случай може да се засегнат двете очи. Най-честата причина за мързеливо око е абнормална позицията на двете очи, наричана кривогледство или страбизъм. Тази разлика в позицията не позволява двете очи да се използват еднакво.

Вродената катаракта може да причини амблиопия. Операция на малко дете в тези случаи често може напълно да коригира амблиопията или поне значително да подобри зрението на засегнатото око.

При възрастни хора с амблиопия е малко вероятно операцията на катаракта да възстанови напълно зрението на мързеливото око. Въпреки това е възможно пациента да усети значително подобрение всравнение с предоперативното си състояние - зависи от това дали зрението е намалено главно поради амблиопия или поради катаракта.

Ако подобни капки бъдат измислени и се дистрибутират на нормална цена, то това би имало огромен социален ефект върху милиони хора по света – особено в развиващите се страни, където достъпът до оперативно лечение е ограничен.

Учените работят за създаването на капки, които не позволяват възникването и евентуално може да излекуват някои катаракти. Но дори да достигнат до правилните съставки много проучвания ще са необходими за да се оцени безопасността и ефективността на такива капки при хора и дали те могат да попречат на развитието на катаракта в застаряващи очи. Също така не е ясно дали опрозрачаването на човешката леща чрез тези капки ще доведе до подобен зрителен резултат както след операция.

Към настоящия момент катаракта се лекува единствено чрез операция с поставяне на изкуствена вътреочна леща.

Да, операция на катаракта може да се направи след лазерна корекция на зрението (PRK, LASEK, Epi-LASIK, LASIK, Femto-LASIK).

Чрез лазерна корекция на зрението се променя кривината на предната повърхност на окото (роговицата). Затова при срещата с Вашия лекар ще е от полза да носите всички документи, особено тези преди лазерната процедура.

Операция на катаракта може успешно да се извърши без информация за предходното Ви състояние. Но тя би могла да насочи Вашия лекар при избора на най-точната вътреочна леща за оптимален зрителен резултат след хирургията.

Да, може да си направите операция на катаракта ако имате глаукома.

В някои случаи операцията на катаракта може да снижи вътреочното налягане, да намали броя медикаменти, от които се нуждаете за лечението на глаукомата, дори е възможно да елиминира нуждата от капки въобще.

Също така е възможно едновременно с операцията на катаракта да се направи минимално инвазивна глаукомна хирургия и да се третират двете заболявания на един път.

Пациентите с глаукома може да имат преходни покачвания или понижения на вътреочното налягане след операция на катаракта и е от изключително значение да следват инструкциите на лекарите относно поставянето на глаукомните капки преди и след хирургията, както и да се явяват на всички контролни прегледи.

На този етап и в обозримото бъдеще операцията на катаракта е единственото лечение за катаракта.

Въпреки че има определени доказателства, според които здравословната диета може да попречи на възникването на катаракта, чрез промяна да диетичния режим или начина на живот няма да настъпи обратно развитие на съществуващата катаракта.

Учените работят върху създаването на капки, които да профилактират възникването или излекуват катаракта, но тези проучвания са в много начален етап. Невъзможно е да се предвиди кога и дали подобни капки въобще ще бъдат създадени и ако се синтезират дали ще бъдат толкова ефективни колкото операцията на катаракта.

Освен това възстановяването на зрението след катаракта може да коригира късогледство, далекогледство и астигматизъм чрез имплантация на вътреочни лещи, след отстраняването на катарактата.

Това означава, че в добавка към възстановяването на зрението модерната катарактална хирургия може намали нуждата от очила след интервенцията.

Създадени са дори мултифокални вътреочни лещи, които може да коригират нормалнато възрастово свързано намаление на зрението на близка дистанция (пресбиопия) и следователно намалят нуждата от очила за четене.

Операцията на катаракта принципно не причинява "сухо око".

По време на процедурата се правят само два малки отвора в роговицата. Те заздравяват много бързо след хирургията без нужда от поставяне на шевове и нямат значим ефект върху производството на сълзи от окото.

Въпреки че операцията на катаракта не причинява „сухо око“, съществуващо преди катаракталната хирургия състояние на „сухо око“ може да повлияе на следоперативния резултат.

Операцията на катаракта възстановява зрението, което е било намалено вследствие на помътняване на естествената човешка леща, разположена точно зад зеницата.

Плуващите мътнини/“мушички“ са разположени в задния сегмент на окото – в стъкловидното тяло, което изпълва голяма кухина в окото между лещата и ретината. Следователно отстраняването на катаракта(помътняла човешка леща) с последваща имплантацията на прозрачна вътреочна леща няма как да намали присъствието на плуващи мътнини/“мушички“ в стъкловидното тяло.

Всъщност ако виждате плуващи мътнини/“мушички“, след операция за катаракта те може да станат една идея по-забележими – причината е повишената следоперативна яснота на зрение.

Плуващите мътнини/“мушички“ се срещат относително често. В повечето случаи те са с много малки размери и се виждат само при определени светлинни условия. Принципно не са опасни и не се налага лечение.

Плуващите мътнини/“мушички“ се срещат относително често. В повечето случаи те са с много малки размери и се виждат само при определени светлинни условия. Принципно не са опасни и не се налага лечение.

Има много малък или никакъв дискомфорт по време на операцията на катаракта.

Вие ще бъдете буден по време на процедурата, но ще се вземат мерки преди и по време на хирургията, за да не усещате болка.

Всъщност много вероятно е почти да нямате спомен от операцията на катаракта, въпреки че няма да сте под обща упойка, както при големите оперативни интервенции.

В деня на операция ще Ви бъде дадено хапче, което да Ви помогне да сте спокоен и да се отпуснете. Чрез поставяне на капки упойка ще се притъпят и изчезнат неприятните усещания в окото. В някои случай ще бъде добавен медикамент интравенозно по време на хирургията, за да е сигурно, че се чувствате комфортно. Операторът може да Ви пита как се чувствате по време на манипулацията и при евентуален дискомфорт от Ваша страна да бъде добавена упойка.

В повечето случаи катарактата ще напредва с времето, като причинява прогресивно намаление на зрението. Шофирането може да бъде опасно и като цяло да се намали качеството на живот.

Много хора са практически слепи от нелекувани катаракти и катарактата може да предизвика тотална слепота след дълъг период от време.

Невъзможно е да се определи колко бързо катарактата ще напредне. Ако установите, че зрението Ви става по-лошо преди следващия препоръчан преглед – потърсете консултация с Вашия лекар по-рано, нека изследва зрението и състоянието на очите Ви.

Нелекуваните катаракти може да „презреят“ – състояние, при което операцията става по-трудна и се увеличава риска от усложнения.

Препоръчва се катарактите да се оперират, след като се развият зрителни проблеми, а не да се изчаква в продължение на месеци или години.

Кога е правилното време за операция на катаракта? Ако имате зрителни смущения и Ви е било казано, че имате катаракта, много е вероятно катарактата да е достатъчно напреднала за хирургия.

В някои случаи хората изпитват неприятни зрителни проблеми като отблясъци или ореоли през нощта, дори преди офталмологът да установи значително помътняване на човешката леща при изследване с разширяване на зениците. Това състояние, наричано синдром на дисфункциониращата леща, често е достатъчна причина много хора да обмислят варианта за операция на катаракта, особено ако се нуждаят от добро нощно зрение.

Зависи.

Ако изберете операция на катаракта с имплантация на монофокална леща, Вие най-вероятно ще имате нужда от очила за четене, компютър или за друга специфична дейност на близка дистанция – зависи от Вашия начин на живот.

При установен астигматизъм на ниво роговица е необходимо да го коригирате с торична леща. Ако в този случай изберете стандартна вътреочна леща без торична компонента, ще носите очила не само за близка, но и за далечна дистанция след операция.

Има варианти, при които зависимостта от очила може изцяло да се елиминира – чрез поставяне на високотехнологични мултифокални вътреочни лещи, които осигуряват отлични резултати и позволяват на много хора да са независими от очила.

Видовете Катаракта

Всяко потъмняване на естествената човешка леща се означава като вътрешно перде, сиво перде (катаракта). Различаваме придобита и вродена катаракта:

Вродена катаракта
(хередитарна – наследствена или при ембриопатия – поради заболяване на майката)
 • Предна и задна поларна
 • Пирамидална
 • Вретеновидна
 • Зонуларна
 • Праховидна
 • Коронна
 • Синкава
 • Задна субкапсуларна
 • Ядрена (нуклеарна)
 • Кортикална
 • Тотална
 • Полурезорбирана (хиперматурна)
Придобита катаракта
 • Старческа
 • Травматична
 • Лъчева
 • Топлинна (инфрачервена)
 • Радиационна
 • Електрическа
 • При общи заболявания
 • При хемодиализа
 • При диабет
 • Тетанична
 • Кортизонова
 • Миотонична
 • При кожни заболявания
 • Комплицирана (при други очни заболявания)
Според степента на зрялост
 • Начална (инципиентна)
 • Набъбнала (интумесцентна)
 • Почти зряла (ферематурна)
 • Зряла (матурна)
 • Презряла (хиперматурна - може да прерастне в мембранна, млекоподобна или Морганиева)
Според местоположението на мътнините
 • Ядрена (нуклеарна)
 • Кортикална
 • Нуклеокортикална (преобладават ядрени мътнини)
 • Кортиконуклеарна (преобладават кортикални мътнини)
 • Задна субкапсуларна

Пациентите за нас

Очна болница "Луксор" е съвкупност от модерен интериор, съвременни технологии и отдадени на професията си специалисти с дългогодишен опит в различни области на офталмологията, които чрез висока си компетенция, максимална коректност и отговорност, подобряват зрението на пациентите си. На нашия професионализъм годишно се доверяват над 30 000 пациента.

Росица Генчева

Росица Генчева

"В Очна болница Луксор всеки случай е специален."

Мария Дончева

Мария Дончева

"Гарантирам ви, че в Лусксор ще ви помогнат. Ще останете доволни и ще бъдете щастливи."

Тотка Тянова

Тотка Тянова

"Много съм доволна от избора си на лекуващи лекари и дай-боже да има повече такива в България!"

Радко Тянов

Радко Тянов

"Който има желание да се излекува да заповяда в Очна болница Луксор."

"Виждам кристално чисто и не мога да повярвам, че ми се случва."

Иван Гьошев

"Виждам кристално чисто и не мога да повярвам, че ми се случва."

Христина Власакиева

Христина Власакиева

"Благодаря на всички лекари на Луксор и се прибирам вкъщи много благодарна."

Джон и Анджела Симпкинс Джон и Анджела Симпкинс

Джон и Анджела Симпкинс

"Върнах си 80% от зрението след първата седмица от операцията. След втората зрението ми беше на 100%."

Веска Ценова

Веска Ценова

"Попаднах на много добри специалисти, много съм доволна."

Стоянка Тодорова

Стоянка Тодорова

"Съседка ми препоръча болницата на д-р Тасков. Нямам думи да опиша колко съм доволна."

Христо Христозов

Христо Христозов

"Отчитам, че след операцията със всеки следващ ден зрението ми се подобрява."

Събка Стоянова

Събка Стоянова

"Резултата действително е превъзходен. Не мога да повярвам че и най-ситните детайли мога да ги видя."