Птоза

Какво е Птоза?

Птозата е състояние, което се характеризира с необичайно ниска позиция на горния клепач – нормално той покрива около 1 мм от роговицата.

Това отпускане на клепача затруднява зрението и може да предизвика амблиопия (мързеливо око), страбизъм, двойно виждане.

Птоза

Вродена Птоза

Вродената птоза често се съчетава с хипотропия (отклоняване надолу) на засегнатото око. В 10 % от случаите тя се съчетава или само с парализа на горен прав мускул (окото не може да се движи нагоре) или с парализа на всички очни мускули, инервирани от очедвигателния нерв (окото се отклонява навън и надолу).

Птозата може да е част от вродения синдром на блефарофимоза, където се съчетава и с други вродени аномалии на клепачите. В 5% от случаите се наблюдава синкинетична птоза, като проява на синдрома на Маркус-Гън (едностранна птоза), която при отваряне на устата или при дъвкателни движения се преодолява и горният клепач се повдига даже повече от другия нормален клепач.

При децата с птоза, особено когато тя е тежкостепенна и двустранна, се наблюдава характерно компенсаторно положение на главата с повдигната нагоре брадичка. Когато птозата е едностранна и проявена в по-лека степен, детето се опитва да повдигне клепача като съкращава мускулите на веждата и челото (повдигната вежда и набръчкано чело).

Придобита Птоза

Придобитата Птоза най-често се дължи на:

  • Естествени процеси на стареене, които са причина за отстлабване на тъканите около клепача
  • Слабост на мускула повдигач на горния клепач, резултат от различни заболявани
  • Тумор, оток, възпалителен процес след операция
  • Травма, довела до директно увреждане на повдигача на горния клепач или очедвигателния нерв

Разграничава се и т.нар. псевдоптоза, при която не се наблюдава увреждане на мускулите на горния клепач, а отпускане на кожата, която го покрива.

Лечение на Птоза

Лечението е оперативно. При вродена птоза е препоръчително да се предприеме в предучилищна възраст (3-7 години). Пубертетът не е подходящ период за хирургия. Често пациенти, останали с нелекувана вродена птоза, се подлагат на операция от козметични съображения и в по-напреднала възраст. В случаите на тежка птоза, особено когато е едностранна, към операция трябва да се престъпи в по-ранна възраст, за да се преодолее развитието на амблиопия (мързеливо око). Децата с леки птози, при които клепачът не пречи на погледа, се проследяват от офталмолог за съпътстващи очни проблеми – кривогледство, далекогледство и др.

При придобита птоза към операция се прибягва, когато състоянието пречи на зрението на пациента или от козметини съобращения.