Вътреочни лещи

Видове вътреочни лещи

Вътреочната леща е изкуствена леща, която замества помътнялата човешка леща (вътрешно перде) и възстановява зрителната функция на окото.

В исторически план, първите вътреочни лещи са били твърди. Този техен недостатък налага извършването на голям оперативен разрез, поставяне на конци и изисква дълъг период на възстановяване. При пациенти с поставени твърди вътреочни лещи често се наблюдава появата на астигматизъм след операцията.

Вътреочни лещи

Твърдите вътреочни лещи имат историческо значение и отстъпиха място на ново поколение вътреочни лещи – меките вътреочни лещи. Меките вътреочни лещи се поставят през много малък отвор, което прави операцията безшевна, а възстановителния период – много по-кратък.

Меките вътреочни лещи, които предлага очна болница „Луксор“ са няколко модела и имат задължителния UV филтър, за защита от вредни слънчеви лъчи.

Монофокални лещи

Обикновените меки вътреочни лещи са монофокални, т.е. те осигуряват един фокус на ясно виждане – за далечно разстояние, а за близко (за четене) е необходимо да се носят очила.

По-усъвършенстваните монофокални вътреочни лещи имат специфичен дизайн – асферична форма, която позволява изключително точно фокусиране на светлинните лъчи върху ретината и по-голям контраст при гледане.

Когато монофокалната леща има допълнителен жълт филтър, тя предпазва не само от вредната UV светлина, но и от високоенергийния спектър на синята светлина, която може да увреди нервните клетки в окото (ретината). Счита се, че естествената човешка леща е също леко жълтеникава и този филтър може да даде по-голям комфорт на гледане.

При монофокалните лещи с добавка за средна дистанция пациентите все още се нуждаят от очила за четене, но с тези лещи обекти на средна дистанция (около 80см) се виждат много по-ясно в сравнение с класическите монофокални лещи.

Торични лещи

При пациенти имащи астигматизъм се налага поставянето на специална леща, която да компенсира тази зрителна аномалия.

Тя се нарича торична и има добавъчен диоптър на градус, за да фокусира светлината точно върху ретината.

Без торичната леща, пациентите с астигматизъм трябва да носят очила освен за близо и за далеч.

Мултифокални лещи

Най- съвременните лещи са т. нар. мултифокални лещи. Както показва името им, тези лещи имат няколко фокуса на ясно виждане. Това предимство позволява на пациентите да са независими от очила – те могат да виждат ясно на близко, средно и далечно разстояние. Тези лещи са изключително подходящи за хора нежелаещи да носят очила и за хора, при които очилата биха били пречка в професията им – хирурзи, актьори, спортисти и други.

Ако пациента страда от астигматизъм, към съвременните мултифокални лещи е необходимо да се добави торична компонента, за да се постигне независимост от носене на очила. Това са т. нар. мултифокални торични лещи.

Научи повече