Синдром на "Сухото Око"

Какво е синдром на "Сухото Око"

Синдромът на сухото око е хронично и обикновено прогресивно състояние. В повечето случаи сухите очи могат да се облекчат успешно, което обикновено води до значително по-голям комфорт в очите, по-малко симптоми за сухота в тях, а понякога допринася и за по-добро зрение.

Сухите очи са причинени от липсата на адекватни сълзи. Сълзите са сложна смес от вода, мазнини и мукус. Тази смес прави повърхността на очите гладка и ясна и предпазва очите от инфекции. Основната част от сълзите представлява вода, а останалата е съставена от други неорганични вещества: натриев хлорид, натриев карбонат, магнезиев карбонат и калций. В сълзите се съдържат белтъци и въглехидрати.

За някои хора причината за сухота в очите е намаленото производство на сълзи. За други това е увеличено изпарение на сълзите и дисбаланс в състава им. Установено е, че в над 85% от случаите на сухи очи се касае за проблем в липидния слой на сълзите, който се произвежда от мейбомиевите жлези в клепачите.

Слъзен филм

Слъзният филм играе една от най-важните роли като поддържа очите влажни, почиства очната повърхност и осигурява защита срещу нараняване и инфекция. Чрез мигането на клепачите той се разстила равномерно, което обикновено се случва на всеки 10 секунди. Слъзният филм има три обособени слоя, всеки от които изпълнява определена функция:

Какво е синдром на "Сухото Око"

Воден слой

Водният (воднист) слой съставлява 90% от обема на слъзния филм и се произвежда от слъзните жлези. Той снабдява роговичния епител с хранителни вещества и атмосферен кислород и има антибактериален ефект. Освен това почиства очната повърхност, като отмива натрупали се частици и бактерии.

Мукозен слой

Най-вътрешният слой на слъзния филм се състои от слуз, която се произвежда от конюнктивата. Той покрива повърхността на роговицата и значително намалява налягането на очната повърхност. Освен това позволява лесно и равномерно разстилане на водния слой върху роговицата, което е важно за остротата на зрението.

Липиден слой

Липидният (маслен) слой формира най-външната повърхност на слъзния филм и се произвежда от мейбомиевите жлези. Основната му функция е да предпазва вътреочната течност от изпаряване. Освен това той възпрепятства изливането на сълзите от окото и стабилизира слъзния филм. Най-честата причина за сухо око е проблем в липидния слой, поради нарушена функция на мейбомиевите жлези (над 85%).

Симптоми

Признаците и симптомите, които обикновено засягат и двете очи, могат да включват:

 • Усещане за парене или изгаряне в очите
 • Жилав секрет в или около очите
 • Чувствителност към светлина
 • Зачервяване на очите
 • Усещане за чуждо тяло в очите
 • Трудност с нощното шофиране
 • Воднисти, много влажни очи, което е реакция на организма към дразнението от сухите очи
 • Замъглено зрение или уморени очи
 • Затруднено носене на контактни лещи

Рискови фактори

 • Възраст /с напредване на възрастта намалява производството на сълзи, като една трета от хората на възраст над 40г. страдат от синдрома на сухото око/
 • Хормонални промени /по-често при жени, поради употреба на противозачатъчни хапчета или навлизане в менопауза/
 • Продължително носене на контактни лещи
 • Хранителна диета с ниско съдържание на омега-3 мастни киселини
 • Неблагоприятни фактори на средата - климатици, цигарен дим, сух въздух
 • Намалено мигане /дълга работа пред екрани или продължително шофиране/
 • Очни заболявания - блефарити, алергии, инфекции
 • Консерванти в очни капки /при лечение на очни заболявания/

Диагностика на сухо око

При над 85% от случаите на сухи очи причината е проблем в липидния слой на сълзите, който се произвежда от мейбомиевите жлези в клепачите. Поради това диагностиката на сухо око е насочена основно към оценка на анатомията и функцията на мейбомиевите жлези. Изследването се нарича мейбография и се изпълнява със специални диагностични апарати, някои от които могат да проследят и допълнителни параметри при сухо око (време на разкъсване на слъзния филм, височина на слъзния мениск, количествена и качествена оценка на липидния слой). Изследването се препоръчва за обективно доказване на сухо око, както и след завършен курс от четири процедури фотобиомодулация (вид фототерапия). Чрез мейбография може да се проследи лечебното въздействие на фототерапията или просто да се наблюдава развитието на заболяването сухо око във времето без лечение.

Диагностика на сухо око с Antares (by Lumenis)

 • точни, достоверни и повторяеми резултати
 • бързо изследване и обработка на данните
 • комфорт за пациента и лекаря
 • широко приложение
 • репорт за сухо око
 • мейбография
 • време на разкъсване на слъзен филм
 • височина на слъзен мениск
 • топограф
Antares

Лечение на сухо око

Заменянето на недостатъчните естествени сълзи с изкуствени е най-често практикуваното лечение. Изкуствените сълзи са достъпни без лекарска рецепта и се използват под формата на капки (стандартно) или гел (при по-тежки случаи), като осигуряват необходимата смазка на окото. Обикновено се прилагат няколко пъти дневно, като могат да се използват много по-често, взависимост от нуждите на пациента. Такова лечение е заместително и при спиране на изкуствените сълзи отново се появяват симптомите на сухо око.

Запазване на естествено произведениете сълзи е друг метод за поддържане на влагата в очите. Нормално сълзите се оттичат през слъзните каналчета на горния и долния клепач към слъзната торбичка. Възможно в поставяне на временни 'тапички' на отводящите слъзни каналчета с цел стопиране на дренажа на сълзите. Към манипулацията се прибягва само в краен случай, поради риск от сълзене при леко до умерено намалена слъзна секреция. Също така е необходима периодична подмяна на „тапичките' спрямо инструкциите на производителя.

Съвременното лечение на сухо око се базира на въздействие върху на мейбомиевите жлези с цел нормализиране на тяхната функция и последващо възстановяване на липидния слой на човешките сълзи. За тази цел са разработени хранителни добавки, почистващи хигиенни процедури и специфично насочена фототерапия, като последната играе ключова роля за облекчаване на симптомите на сухо око.

Фотобиомодулация

Фотобиомодулацията (вид фототерапия) представлява лечебна процедура, при която се облъчват мейбомиевите жлези в клепачите. Технологията се основава на действието на IPL базиранитеапаратите, широко използвани в дерматологията от десетилетия с естетични цели. Дерматолозите докладвали, че пациентите им освен желания фотоподмладяващ ефект върху кожата на лицето съобщават за облекчение на симптомите на сухо око.

Впоследствие фирмите развиват модификации на апаратите и специфични протоколи за очна употреба. При прилагане на технологията върху клепачите се ревитализират морфологично променените мейбомиеви жлези, при което се нормализира отделянено и повишава качеството на липидната съставка на слъзния филм. В допълнение към лечебното си действие фотобиомодулацията притежава естетически ефект - стимулира синтезирането на колаген в кожата и забавя нейното стареене.

Фотобиомодулация с OptiLight (by Lumenis)

Фирма Луменис, изобретателката на IPL технологията, предоставя на офталмолозите първия и единствен към момента FDA-одобренапарат за лечение на сухо око. Принципът на действие е фототерапия (фотобиомодулация) чрез патентованата технология на Луменис – OPT (Optimal Pulse Technology – Оптимална Пулс Технология).

Процедурата с OptiLight представлява безопасно, прецизно и елегантно решение на проблема синдром на сухото око.

Видео представяне на "OptiLight"

OptiLight

Принцип на действие

При фотобиомодулация с OptiLight се спира патологичния възпалителен цикъл при сухо око

 • Доказано намалява медиаторите на възпалението
 • Възстановява морфологията и функцията на мейбомиевите жлези
 • Значително подобрява времето на разкъсване на слъзния филм
 • Разрушава абнормните кръвоносни съдове, които поддържат възпалителната реакция
 • Намалява популацията на мицелите демодекс, които стимулират възпалителната реакция и улесняват бактериалното размножаване по клепачите

Предимства на фотобиомодулация с OptiLight

1

Патентован наконечник с Оптимална Пулс Технология (OPT) – следва индивидуално дори най-деликатните контури и извивки на лицето

2

Втори наконечник с IPL технология (SapphireCool™ technology) със специално създаден ергономичен дизайн за нуждите на офталмолозите при лечение на сухо око

3

Утвърдени протоколи за лечение с възможност за специфични настройки спрямо степента на увреждане и нуждите на пациента

4

OPT (Optimal Pulse Technology) – прецизно и ефективно лечение чрез оптимално разпределение на енергията по време на процедурата - бъдещето на фототерапията при сухо око

Показания за фотобиомодулация

Въпреки че пациентите със сухо око усещат облекчение още след първата процедура фотобиомодулация, препоръчителният курс на лечение е 4 процедури през интервал от 2-3 седмици. За запазване на ефекта във времето се препоръчва поддържаща процедура веднъж в годината, като при по-тежки случаи на сухо око този период може да се скъси на половин или дори четвърт година. След процедура фотобиомодулация често се прилагат затоплящи маски върху клепачите, което улеснява експресията на секрета на мейбомиевиете жлези. За максимален ефект при лечение на сухо око затоплящата маска може да се замени с последваща фотобиостимулация (друг вид фототерапия).

Освен при сухо при сухо око фотобиомодулация може да се използва за неоперативно лечение на ечемик. Докато в острия стадий на заболяването са достатъчни само 2 процедури, в хроничната фаза е необходим целият курс на лечение от 4 процедури.

Информирано съгласие за фотобиомодулация (OPT/IPL терапия)

фотобиостимулация

Фотобиостимулация представлява вид LLLT (Low Level Light Therapy) фототерапия, при която LED източник излъчва светлина върху кожата. Светлинните фотони с определена дължина на вълната се поглъщат от съответните клетъчни компоненти (частично митохондриите), като се задейства каскада от биохимични процеси:

 • червена светлина (633nm)– намалява възпалителни реакции, пигментации и зачервявания, като подобрява възстановителните способности на клетките и микроциркулацията на кожата
 • Близка до инфрачервената светлина (830nm) – достига до по-дълбоко разположените фибробластни клетки, като стимулира производството на колаген и еластин за по-здрава и младoлика кожа.
 • Синя светлина (415nm) – неутрализира бактериите, които предизвикват зачервяване и възпаление при акне. Използва се основно в дерматологията.

Фотобиостимулация с Omnilux Contour

Чрез фотостимулацията с маската Omnilux Contour се съчeтават лечебното действие на червената светлина и естетично въздействие на светлината, близка до инфрачервената:

Антимикробно действие

Намалява популацията на бактерии и паразити по клепачите и миглите. Установено е, че Demodex folliculorum (ектопаразит, живеещ в космените фоликули и масните жлези) и Bacillus olerinus играят ключова роля в етиологията на блефаритните промени и дисфункцията на мейбомиевиете жлези.

Противовъзпалително действие

Възпалителната реакция е доказан патогенетичен механизъм за развитие и прогресия на сухо око. Нивата на възпалителните медиатори (цитокини, матрикс металопротеази и хемокини) в сълзите на пациенти със сухо око е силно повишено в сравнение със здрави пациенти.

Антиоксидативен ефект

При облъчване на клепачите се повишават нивата на АТФ в мейбомиевите жлези, което подобрява тяхната функция и намалява симптомите на сухо око (нормализира се липидната съставка на слъзния филм).

Постига се естетически ефект върху кожата чрез повишена синтеза на колаген и еластин поради фибробластна активност и модулация на цитокините.

Ускорени възстановителните процеси

Повишеният клетъчен метаболизъм и засилената продукция на АТФ спомагат за бързото спадане на следоперативни отоци.

1

Видимата червена и близката до инфрачервената светлина се абсорбира от кожата и дермата.

2

Митоходриите (батериите на клетките) абсорбират светлината и я конвертират в енергия за клетъчна активност.

3

Повишената клетъчна активност предизвиква каскадна реакция, наречена вторична реакция.

4

Вторичната реакция включва повишена продукция на колаген и еластин.

5

С новопроизведеният колаген в дермата кожата изглежда по-гладка и по-лъчезарна.

Omnilux Contour

Предимства на фотобиостимулация с Omnilux Contour

 • неинвазивна и безболезнена процедура
 • безопасна процедура за всички видове кожа
 • бърза и комфортна процедура
 • доказани резултати

Показания за фотобиостимулация

Фотобиостимулацията може да се приложи като подсилваща процедура след фотобиомодулация за постигане на максимален ефект при лечение на сухо око. Показана е също така като самостоятелно лечение след завършен курс от 4 процедури фотобиомодулация. Препоръчват се 2 процедури седмично за период от поне 1 месец.

Процедурата може да се използва след интервенции върху клепачите, най-често след хирургична блефаропластика, с цел скъсяване на възстановителния период и намаляване на следоперативния оток. Препоръчителното приложение е 2 процедури до края на първата седмица след манипулацията. Маската Omnilux Contour може да се използва с чисто естетични цели за фотоподмладяване на кожата на лицето за продължителен период от време (3 пъти седмично за поне 1 месец).

Информирано съгласие за фотобиостимулация (LLLT терапия)

Блефароексфолиация с AB Max

Блефароексфолиация представлява процедура за отстраняване на натрупани мръсотии и дебрис (отпадни вещества) от миглите на клепачите, което води и до намаление на броя на патогенните бактериите. Показана е при блефарит и/или сухо око, когато пациентите не могат да направят почистването сами вкъщи със стандартните хигиенни разтвори.

Препоръчва се интервал от около 4-6 месеца между процедурите, като той може да бъде адаптиран спрямо индивидуалните нужди. AB Max е високотехнологична система за блефароексфолиация (Distal-Ciliary Cleansing System) с възможност за работа в две посоки или в патентован пулс режим.

AB-Max