Блефаропластика

Какво е блефаропластика?

Блефаропластиката е естетична корекция на клепачите на очите.

Очите са може би най–силно въздействащата естетически част от тялото. Когато клепачите са гладки, свежи и без бръчки и торбички, очите придобиват ясен блясък и човек излъчва здраве, жизненост и младост. Когато клепачите са натежали, с бръчки и увиснала кожа, очите започват да изглеждат уморени и цялостното излъчване се променя – човек изглежда стар и тъжен.

С напредване на възрастта еластичността на кожата и тонусът на мускулатурата намаляват, което може да доведе до отпускане на кожата и мускулите на клепачите. Допълнително отпускането на съединително тъканните структури причинява изпъкване на мастна тъкан, която нормално се намира по-назад. Състоянието е по–характерно за хора след 40 годишна възраст.

Блефаропластика

Лечение на блефаропластика

Лечение на блефаропластика

Лечението е оперативно. Преди операцията пациентът се подлага на обстоен офталмологичен преглед. Вземат се в предвид всички анатомични особености в областта около очите, затварянето и отварянето на двата клепача и движението на очната ябълка. Непосредствено преди манипулацията, операторът извършва "демографско планиране" – маркиране на участъците от излишна кожа в областта на клепачите.

Операцията за блефароплатика се извършва с локална анестезия (местна упойка). Предоперативните инструкции, дадени от хирурга, трябва да бъдат стриктно спазвани. Времетраенето на интервенцията е около един час, като зависи от нейната сложност. При естетичната корекция се извършва отстраняване на излишната кожа, орбитален мускул и пролабирали мастни херниации.