Блефаропластика

Какво е блефаропластика?

Блефаропластика

Блефаропластиката е естетична корекция на клепачите на очите.

Очите са може би най–силно въздействащата естетически част от тялото. Когато клепачите са гладки, свежи и без бръчки и торбички, очите придобиват ясен блясък и човек излъчва здраве, жизненост и младост. Когато клепачите са натежали, с бръчки и увиснала кожа, очите започват да изглеждат уморени и цялостното излъчване се променя – човек изглежда стар и тъжен.

С напредване на възрастта еластичността на кожата и тонусът на мускулатурата намаляват, което може да доведе до отпускане на кожата и мускулите на клепачите. Допълнително отпускането на съединително тъканните структури причинява изпъкване на мастна тъкан, която нормално се намира по-назад. Състоянието е по–характерно за хора след 40 годишна възраст.

Неоперативна блефаропластика (Термобиомодулация)

До скоро хирургичната блефаропластика беше единствения метод за отстраняване на излишната кожа на горния и стягане на долния клепач. Но в България се появи съвършено нова апаратура за неоперативна блефаропластика (термобиомодулация) – Tixel (Тиксел), революционна, патентована технология, която отваря нови хоризонти и възможности в естетичната медицина.

Устройството използва само директно термично въздействие. Тъй като Тиксел не е лазерна, плазма или друг вид радиационна технология, не е необходимо поставяне на „вътреочен щит“, съответно пациентите се чувстват много по-комфортно по време на тази процедура. Възстановяването е почти мигновено, поради оптимално приложеното количество топлина, а естетичните резултати може да се подсилят с комбинация от продукти за мезотерапия. Термобиомодулацията може да се приложи в 14 различни зони, с особено силни показания за околоочната област.

Неоперативна блефаропластика (Термобиомодулация)

Приложената топлина повлиява благоприятно функцията на мейбомиевиете жлези в клепачите, които произвеждат липидната съставка на слъзния филм. Съответно процедурата освен да подмлади и стегне на кожата в околоочната област, може да облекчи симптомите на сухота в очите или да профилактира появата им. Препоръчителен е курс на лечение от 4 процедури през около месец една от друга.

Хирургична блефаропластика

Хирургична блефаропластика

Лечението е оперативно. Преди операцията пациентът се подлага на обстоен офталмологичен преглед. Вземат се в предвид всички анатомични особености в областта около очите, затварянето и отварянето на двата клепача и движението на очната ябълка. Непосредствено преди манипулацията, операторът извършва "демографско планиране" – маркиране на участъците от излишна кожа в областта на клепачите.

Операцията за блефароплатика се извършва с локална анестезия (местна упойка). Предоперативните инструкции, дадени от хирурга, трябва да бъдат стриктно спазвани. Времетраенето на интервенцията е около един час, като зависи от нейната сложност. При естетичната корекция се извършва отстраняване на излишната кожа, орбитален мускул и пролабирали мастни херниации.

Фотобиостимулация след хирургична блефаропластика

фотобиостимулация представлява вид LLLT (Low Level Light Therapy) фототерапия, при която LED източник излъчва светлина върху кожата. Светлинните фотони с определена дължина на вълната се поглъщат от съответните клетъчни компоненти (частично митохондриите), като се задейства каскада от биохимични процеси с антимикробно, противъзпалително и антиоксидантно действие.

Фотостимулацията с маската Omnilux Contour може да се използва след интервенции върху клепачите, най-често след хирургична блефаропластика, с цел скъсяване на възстановителния период и намаляване на следоперативния оток. Препоръчителното приложение е 2 процедури до края на първата седмица след манипулацията.

Omnilux Contour