Макулна дегенерация

Какво е макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ)

При заболяването макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ) се уврежда зрителният център на окото - макулата, която представлява едва 1 квадратен милиметър от ретината(нервната тъкан в окото). Именно тя ни позволява да виждаме фини детайли и да ги различаваме един от друг. Четенето, писането и рисуването също са пряко подвластни на дейността на макулата.

Какво е макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ)

Макулната дегенерация се дели на два типа, които са съвсем различни един от друг. Сухата форма, заболяването се развива относително бавно, като се изразява в натрупване на отпадни продукти в слоевете на ретината. При влажната форма на заболяването е доказано, че се образуват нови некачествени съдове, от които може да се получи отток в слоевете на ретината и по този начин да се увреди зрението.

Какво е макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ)

Рискови групи

С годините ретината ни старее, именно това е основната причина макулната дегенерация да се определя по-скоро като възрастова болест, т.е. среща се предимно при хора над 50 години. Значително увеличен е шансът за развиване на заболяването при хора от бялата раса, освен това делът на засегнатите жени е два пъти по-голям от този на мъжете. Пушачите са шест пъти по-уязвими. Важно е да се наблюдават и хората със съдови заболявания, както и страдащите от захарен диабет, тъй като те са сред групата на най-предразположените към развитие на МДСВ.

Симтоми

Първите симптоми на заболяването включват разкривяване на образите или поява на тъмно петно в централната част на зрителното поле. Много често заболелите не успяват първоначално да регистрират това тъмно петно. Тази зрителна измама се дължи на факта, че когато гледаме с двете си очи, здравото компенсира нарушенията при засегнатото око. Мозъкът ни игнорира компрометирания образ, което забавя търсенето на медицинска помощ и съответно диагностицирането на заболяването. Човек може да разбере, че има проблем, ако нещо се случи със здравото му око или ако съзнателно го закрие.

Симтоми

Лечение на влажна форма на МДСВ

При влажната форма лечението се изразява в периодично прилагане на вътреочни медикаменти, които целят подсушаване на отока в ретината. Тези лекарства спадат към групата на anti-VEGF медикаментите и към момента има няколко препарата на разположение. Здравната каса реимбурсира частично скъпоструващия медикамент Eylea. По изисквания пациентът трябва да подготви редица специфични изследвания предварително. Цялата папка с документи се предоставя на НЗОК, където резултатите се разглеждат за одобрение. С един издаден протокол пациентът има право на няколко инжекции, които трябва да бъдат приложени в срок от 6 месеца.

Лечение на суха форма на МДСВ

При сухата форма има разработени хранителни добавки, тестват се и нови лекарства. За съжаление нито един от медикаментозните варианти не е златен стандарт в лечението.

Тъй като заболяването се среща основно при възрастните хора, често то се развива успоредно с така нареченото старческо перде, терминологично – катаракта. Ако случаят е такъв, обикновено зрението наблизо е силно засегнато и мнозинството пациенти не могат да четат, дори с очила. При тях има възможност за подобрение, благодарение на разработените в последните няколко години импланти. Те не лекуват болестта, ала подобряват зрението наблизо. Тези вътреочни лещи са проектирани на телескопичен принцип и позволяват образът да попада в по-малко засегната по-периферна част от макулата. Самата операция е идентична на тази за катаракта – безшевна и безкръвна.

Профилактика

Редовни профилактични очни прегледи, особено на хората, попадащи в рисковите групи са силно препоръчителни - ранната диагностика е ключова. Цветната снимка (Флуоресцеинова ангиография - ФА) и скенерът на ретината (Оптична Кохерентна Томография - ОСТ) могат да установят заболяването преди централното зрение да бъде силно увредено, както и да определят вида макулна дегенерация.